• Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival, 23-26 januari 2025 in Den Haag

• Met uit het buitenland o.a. Elif Shafak, Andrej Koerkov, Alvina Chamberland, Rešoketšwe Manenzhe, Rosabelle Illes en Asta Olivia Nordenhof

• Met uit Nederland Tommy Wieringa, Babs Gons, Lisa Weeda, Spinvis, Tomas Lieske, Robin Block, Lev Avitan, Lara Nuberg en vele anderen

Ruim honderd auteurs, dichters, spoken word artiesten en musici treden op in het 30e Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival. Van 23 tot en met 26 januari 2025 vinden door heel Den Haag festivalevents plaats in theaters, bibliotheken en scholen. Zie voor tickets en informatie writersunlimited.nl.

 

In het festival staat live voordracht van poëzie, verhalen en spoken word centraal. Ook gaan auteurs naar aanleiding van recente boeken in gesprek over actuele onderwerpen. Het festival opent 23 januari in het teken van vrijheid van meningsuiting. Het omvat verder onder meer twee gevarieerde festivalavonden in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen en gratis events in wijkbibliotheken en Cultuurankers. Zondagmiddag 26 januari sluit het festival af met de feestelijke muzikaal-literaire show Playing with Fire in Amare met o.a. Spinvis, Babs Gons, Abdelkader Benali, Shirma Rouse, Joost Oomen, XILLAN, Zaïre Krieger en studenten van het Koninklijk Conservatorium Dans.

WU_1920x1180.jpg
  • jpg

 

Festivalmotto: On Fire

De 30e festivaleditie heeft als motto On Fire. "Vuur staat voor liefde, verlangen en hartstocht, maar ook voor brandende kwesties zoals oorlog, migratie en klimaat," aldus Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited. “Vuur vormt de bron van inspiratie voor gesprekken en voordrachten over onder meer vrijheid van meningsuiting, oorlog en herinnering, gender en erotiek, en tal van andere zaken die schrijvers, dichters en het publiek in vuur en vlam zetten.”

 

Beroemde buitenlandse schrijvers en dichters in Den Haag

Een bekende buitenlandse festivalauteur is de Turks-Britse auteur Elif Shafak. Zij schreef al vele bestsellers, waaronder de onlangs in Nederlandse vertaling verschenen nieuwe roman Er stromen rivieren in de lucht. Andrej Koerkov, beroemd Oekraïens auteur, keert terug in het festival om te vertellen over zijn binnenkort te verschijnen historische roman Het zilveren bot, en als strijdbaar en gewaardeerd commentator van de Russische aanval op zijn land.

 

De Zweeds-Amerikaanse auteur Alvina Chamberland vertelt over haar Love the World or Get Killed Trying. Het internationaal veelbesproken boek is een speelse en rauwe autofictie waarin een transvrouw beschrijft hoe heteromannen haar bejegenen; met name het grote verschil tussen hun heimelijke verlangens en openbare afkeer. De Deense succesauteur Asta Olivia Nordenhof neemt deel aan het festival ter gelegenheid van de publicatie, januari 2025, van Het duivelsboek. Dit is de Nederlandse vertaling van het tweede deel van haar romanreeks rond het opmerkelijke verhaal van de ramp met de veerboot Scandinavian Star die in 1990 in vlammen opging.

 

Auteur en dichter Rešoketšwe Manenzhe uit Zuid-Afrika komt naar het festival om voor te dragen uit haar poëzie en te vertellen over  haar roman Scatterlings die onlangs als Zwervelingen is verschenen in Nederlandse vertaling.

 

Tientallen schrijvers, dichters en artiesten uit Nederland en Vlaanderen

Het festival biedt behalve buitenlandse auteurs ook vele Nederlandstalige schrijvers, dichters en spoken word-artiesten een podium om bestaand of nieuw werk live te presenteren. Het festival is te vinden in de binnenstad en in de Haagse wijken Laak, Escamp, Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Buurtbewoners, hogeschoolstudenten en middelbare scholieren doen mee en laten zich horen met eigen verhalen in gesproken en geschreven vorm.

 

Inmiddels staat de deelname vast van de volgende auteurs en musici uit Nederland of Vlaanderen: Alara Adilow, Lev Avitan, Abdelkader Benali, Benzokarim, Robin Block, Hassnae Bouazza, Saartje van Camp, Sinan Çankaya, Ellen Deckwitz, Mira Feticu, Dario Goldbach, Babs Gons, Maarten van der Graaff, Mirte Hartland, Zaïre Krieger, Mamar, Kylie Martijn, Tomas Lieske, Yasmin Namavar, Lara Nuberg, Joost Oomen, Orkest De Ereprijs, Alejandra Ortiz, Shirma Rouse, Annet Schaap, Spinvis, Edward van de Vendel, Lisa Weeda, Tommy Wieringa, Yael van der Wouden en XILLAN.

 

De programmamakers van het festival bouwen de komende maanden het programma uit. Begin december maakt Writers Unlimited het volledige festivalprogramma bekend.

 

 

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, spoken word artiesten, denkers en wetenschappers van over de hele wereld samen om met ons publiek te discussiëren over actuele onderwerpen, literatuur, poëzie, kunst, wetenschap en maatschappij. Jaarlijks in het Writers Unlimited Internationaal Literatuur Festival Den Haag (volgende editie 23-26 januari 2025), het hele jaar door in onze Writers Series-gesprekken op verschillende locaties in Den Haag, en in onze Podcasts. En 24/7 in onze vrij toegankelijke YouTube-kanaalvideo's met honderden live registraties van onze gesprekken en optredens met auteurs van over de hele wereld.

 

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag. Vele tienduizenden bezoekers zijn getuige geweest van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema's. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. Met de missie 'Het woord is aan de schrijvers' heeft het festival de literatuur betrokken bij het nationale en internationale maatschappelijke debat.

 

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door structurele subsidies van de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds, en incidenteel door diverse particuliere fondsen. Voor het festival werken we samen met vele programmapartners waaronder Amare, Literatuurmuseum, Huis van het Boek, De Haagse Hogeschool, Bibliotheek Den Haag en de Jan Campert-Stichting.

 

 

 

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag.

Donderdag 23 tot en met zondag 26 januari 2025.

Optredens in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag.

Informatie / tickets: writersunlimited.nl.

Volg ons op Instagram, Facebook of YouTube.

 

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL