Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag maakt eerste namen bekend

- Festivalthema is Human Voices, over o.a. AI en ChatGPT

- Bestsellerauteur Celeste Ng (Kleine brandjes overal, Onze verloren harten) voor het eerst in Nederland

- Festival bevordert jong talent, taalvaardigheid en lezen

- Hommage aan Remco Campert door o.a. Kees van Kooten, Jan Mulder, Ramsey Nasr, Benjamin Herman, Ellen ten Damme, Alma Mathijsen en Corrie van Binsbergen

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag is terug als aaneengesloten, vierdaags festival! Laat je van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari 2024 vier sfeervolle winterse dagen inspireren en meevoeren tijdens gesprekken, interviews, voordrachten, spoken word-performances en filmvertoningen. Het festival maakt de eerste namen bekend van auteurs en artiesten die optreden. De kaartverkoop voor de grote festivalavonden op vrijdag en zaterdag is gestart; begin december is het complete festivalprogramma te vinden op writersunlimited.nl.

 

De optredens van zo’n negentig schrijvers, dichters, spoken word performers en musici zijn te zien in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, de Koninklijke Schouwburg, in theaters en bibliotheken in de Haagse wijken, op de Haagse Hogeschool, en op Haagse scholen voor voortgezet onderwijs.

 

Festivalthema 2024

De komende editie is het thema Human Voices: een statement in een tijd waarin de medemenselijkheid soms ver te zoeken is. Het festival onderstreept dat schrijvers vrijuit hun stem kunnen laten horen. Ook spreken schrijvers en onderzoekers over wat AI en programma’s als ChatGPT betekenen voor de toekomst van literatuur, boeken en de rol van schrijvers. Verder is de stem de plek waar binnen- en buitenwereld bij elkaar komen. Hoort een schrijver zijn personage praten in zijn hoofd? Hoe maken schrijvers gebruik van die stemmen, in monologen en dialogen? En natuurlijk zijn er ook veel voordrachten van schrijvers, dichters en spoken word artiesten uit alle delen van de wereld. Judith Uyterlinde, directeur Writers Unlimited
Celeste Ng 02 (photo credit Kieran Kesner).JPG
  • JPG
Celeste Ng 02 (photo credit Kieran Kesner).JPG

Eerste namen deelnemende auteurs

De eerste van de ongeveer negentig auteurs en performers die gaan optreden zijn bekend: het festival verwelkomt onder meer de volgende binnen- en buitenlandse auteurs:

-          Celeste Ng brengt haar eerste bezoek aan Nederland. De drie bestsellers die de Amerikaanse schrijver publiceerde zijn echte page-turners. Ze is internationaal momenteel de best gelezen auteur met Aziatische roots. Kleine brandjes overal is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime). Haar nieuwste boek Onze verloren harten verscheen eind 2022 in Nederland bij uitgeverij Signatuur.

-          Connie Palmen verkent in haar nieuwste boek Voornamelijk vrouwen kunstenaarschap, creativiteit en autonomie van vrouwen. Tijdens de grote festivalavonden Friday- en Saturday Night Unlimited spreekt ze o.a. over de stem van het personage.

-          Adriaan van Dis publiceerde onlangs zijn nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen. Hij treedt samen op met Maddy Stolk, Ellen Deckwitz, Robin Block en Lara Nuberg tijdens een Saturday Night Unlimited-programma over Indische roots.

-          Oumaima Hajri is docent aan de Hogeschool Rotterdam op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en onderzoekt hoe AI op een verantwoorde manier kan worden ingezet. Hierover gaat ze in gesprek met schrijvers.

-          Sacha Bronwasser, schreef de bestseller Luister, een roman met grote vertelkracht en een spannend verhaal. Ze neemt deel aan meerdere programma’s tijdens Friday Night Unlimited.

-          Het Zwarte Schaap, het collectief met jonge Haagse woordkunstenaars, verzorgt onder leiding van Daniëlle Zawadi een wervelend spoken word-programma tijdens Friday Night Unlimited.

 

Hommage aan Remco Campert met o.a. Kees van Kooten, Jan Mulder, Ellen ten Damme

Remco Campert was een van Nederlands geliefdste en veelzijdigste schrijvers. Writers Unlimited, Literatuurmuseum, Jan Campert-Stichting, De Bezige Bij en de Volkskrant brengen gezamenlijk tijdens het festival een hommage aan de in 2022 overleden Remco Campert met twee programma’s:

-          De Volkskrant Leesclub Live (Theater aan het Spui, zaterdagmiddag 20 januari 2024) waarin Camperts oeuvre besproken wordt door onder meer Jan Mulder, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel en Bert Wagendorp.

-          Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen (Koninklijke Schouwburg, zondagmiddag 21 januari 2024) met optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Ellen ten Damme, Benjamin Herman en Corrie van Binsbergen, gevolgd door de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan onder meer Anjet Daanje, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

 

Jong talent, taalvaardigheid en lezen bevorderen; scholieren schrijven zelf verhalen

Het festival hecht groot belang aan samenwerking met middelbare scholen om aandacht te besteden aan talentontwikkeling, bevordering van taalvaardigheid en het plezier in lezen en literatuur. Daarom maakt het festivalprogramma's met schrijvers op scholen, en worden scholieren aangemoedigd zelf verhalen te schrijven. Ze lezen hun verhaal op het foyerpodium tijdens de grote festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited.

 

Ticketverkoop voor grote festivalavonden gestart; festivalprogramma begin december bekend

De kaartverkoop voor Friday Night Unlimited, Saturday Night Unlimited en Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen is gestart. Tijdens Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited kies je zelf je route langs circa twintig programma's van elk 20 tot 50 minuten: gesprekken, interviews, voordracht, muziek en film met en door schrijvers, dichters, spoken word artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Boekhandel De Vries Van Stockum biedt in de foyer een rijk aanbod romans, non-fictieboeken en dichtbundels van de optredende auteurs.

Begin december 2023 kondigt het festival het complete festivalprogramma aan met gedetailleerde dag-tot-dag informatie, programmabeschrijvingen en biografische profielen van alle deelnemende auteurs en artiesten. Dan start ook de kaartverkoop voor alle festivalevents.

 

Over Writers Unlimited en het festival

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, spoken word artiesten, denkers en wetenschappers van over de hele wereld samen om met elkaar en met ons publiek te spreken over actuele onderwerpen, literatuur, poëzie, kunst, wetenschap en maatschappij. Jaarlijks in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (volgende editie 18-21 januari 2024), het hele jaar door in Writers Series-gesprekken op verschillende locaties in Den Haag, en 24/7 in de vrij toegankelijke YouTube-kanaalvideo's met honderden gesprekken en optredens.

 

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het Internationaal Literatuurfestival Den Haag. Vele tienduizenden bezoekers zijn getuige geweest van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema's. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. Onder het motto 'Het woord is aan de schrijvers' heeft het festival de literatuur betrokken bij het nationale en internationale maatschappelijke debat. 

 

De activiteiten van Writers Unlimited zijn mede mogelijk dankzij subsidies van de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds, en door bijdragen van diverse particuliere fondsen en Haagse samenwerkingspartners als het Literatuurmuseum, Huis van het Boek, De Haagse Hogeschool, Bibliotheek Den Haag en de Jan Campert-Stichting.

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL