Schrijver Rachel Cusk zondag 12 maart in Den Haag in Winternachten festival

Rachel Cusk hoort bij de belangrijkste Engelstalige schrijvers van vandaag. Haar Outline-trilogie geldt als een klassieker en haar boeken zijn heel populair bij een hedendaagse generatie lezers. Zondagmiddag 12 maart 2023 spreekt Cusk met Niña Weijers over haar oeuvre en thema’s tijdens het Winternachten festivalprogramma The World According to Cusk in Theater aan het Spui in Den Haag. Actrice Sophie van Winden, zangeres Meral Polat en schrijvers Ianthe Mosselman en Fleur Speet dragen bij aan het Engels gesproken programma.

Rachel Cusk — Siemon Scammell-Katz.jpg
  • jpg

Met stevig psychologisch inzicht ontleedt Cusk in haar werk menselijke relaties. Haar fenomenale Outline-trilogie volgt een Britse schrijver, Faye, in haar dagelijks leven en ontmoetingen met een reeks vrienden en vreemden. Haar boek Second Place (De tweede plaats) is een psychodrama over een koppel en een bekende schilder die bij hen zijn intrek neemt met allerlei ontwrichtende gevolgen. Ze werd wereldberoemd door A Life’s Work (onlangs heruitgebracht als Een levenswerk), een mijlpaal in boeken over moederschap.

In The World According to Cusk gaat Cusk in gesprek met schrijver Niña Weijers over plaats en ruimte innemen: als schrijver, als vrouw, als verteller, als personage, en over naar ‘Coventry’ gestuurd worden. Over gezien en erkend worden, over kunst en de uitwerking ervan op een ‘zelf’. Over vrouw zijn in verschillende levensfasen en over je telkens opnieuw uitvinden als schrijver. Het interview met Cusk wordt omlijst door voordracht uit Cusks oeuvre door actrice Sophie van Winden en optredens van zangeres Meral Polat.

In de theaterfoyer volgt een kort naprogramma met twee minicolleges. Ianthe Mosselman zal, als schrijver van Al die liefde en woede (2022), reflecteren op Cusks onlangs in Nederland heruitgegeven Een levenswerk, over het moederschap (2001). Fleur Speet zal een minicollege houden over Lorenzo in Taos, het boek van Mabel Dodge Luhan uit 1932 waar Cusks recentste internationale bestseller Second Place (2021) schatplichtig aan is.

Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn.

Zondag 12 maart is de tweede dag van het Winternachten internationaal literatuurfestival in Den Haag dat 12 februari opende met de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Na het middagprogramma The World According to Cusk volgt op zondagavond 12 maart het, eveneens Engels gesproken programma Literaire focus: Oekraïne. Het festival wordt vervolgens voortgezet op zondag 16 april, die in het teken staat van 150 jaar afschaffing slavernij en eindigt op vrijdag 21 april met het poëzie- en spoken word-programma De grondstof van het gedicht. De locatie is telkens Theater aan het Spui in Den Haag.

Informatie en kaartverkoop via writersunlimited.nl

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL