Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2023

Vier feestelijke festivaldagen met voordracht, gesprekken, interviews en optredens over actuele thema's en boeken.

Met Rachel Cusk, Marion Bloem, Mustafa Stitou, David Diop, Chika Unigwe, Sasha Marianna Salzmann, Stanislas Aseyev, Astrid Roemer, Niña Weijers, Meral Polat en vele andere schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland.

28e editie op 12 februari, 12 maart, 16 en 21 april 2023, Theater aan het Spui in Den Haag.

De 28e editie van het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag heeft als motto All the world’s a book. Waarom schrijven schrijvers en lezen lezers boeken? Om grip te krijgen op de wereld. In een roman kun je je een andere werkelijkheid voorstellen. Niet gek in deze turbulente tijden, en voor de schrijvers en lezers van Winternachten zelfs noodzaak. Terwijl de oorlog in Oekraïne diep ingrijpt in Europa en de hele wereld en verschillende crises de aarde dramatisch veranderen, blijven mensen boeken schrijven en lezen: om te begrijpen, te veranderen en te ontsnappen. En soms ook om te lachen. De hele wereld is terug te vinden in de literatuur, in een boek.

In de programma's van Winternachten 2023 worden actuele thema's in de wereld voorgelegd aan de schrijvers en de bezoekers, in lezingen, interviews en discussies. Zoals de naderende herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij in Suriname en de Antillen door Nederland. Hoe is slavernij in de literaire verbeelding terecht gekomen en welke invloed is er op de ontwikkeling van taal en literatuur? Hoe schrijven auteurs in een land in oorlog, Oekraïne, over hun leven? Hoe creëert een schrijver in zijn of haar boeken een nieuwe wereld, en waarom? En hoe wordt de uitputting van de wereld waarop wij wonen hoorbaar en voelbaar in taal en poëzie?

Dit zijn in het kort de zes programma's tijdens de vier festivaldagen:

Zondagmiddag 12 februari: Haagse literatuurprijzen, feestelijk programma ter ere van de winnaars Marion Bloem, Donald Niedekker, Dominique De Groen en Marjan Slob, en met optredens van o.a. Sinan Can, Obe Alkema en singer-songwriter LUWTEN.

Zondagmiddag 12 maart: The World According to Cusk, wereldberoemd bestseller-auteur Rachel Cusk in gesprek met Niña Weijers, met voordracht door Jacqueline Blom en optredens van singer-songwriter Meral Polat.

Zondagavond 12 maart: Literaire focus: Oekraïne, gesprekken over de betekenis van schrijven en boeken in tijden van oorlog met o.a. Stanislav Aseyev, Sasha Maria Salzmann, Aleksandr Skorobogatov.

Zondagmiddag 16 april: Verhalen die verbinden, gesprekken naar aanleiding van 150 jaar afschaffing slavernij in Suriname en de Antillen met o.a. Astrid Roemer en Tessa Leuwsha.

Zondagavond 16 april: All the World's Excuses, over slavernij en kolonialisme in taal en literatuur, met o.a. David Diop en Chika Unigwe.

Vrijdag 21 april: De grondstof van het gedicht, met poëzie, performance, dans en beeld met o.a. Mustafa Stitou, Alara Adilow, Asha Karami, Johan van Dijke en Marwin Vos.

Favicon for writersunlimited.nl internationaal literatuurfestival Den Haag | Writers Unlimited writersunlimited.nl

 

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL