A Mile in My Shoes: interactieve 'schoenendoos' vol verhalen komt naar Den Haag

A Miles in My Shoes -Photo credit Paul Campbell 1.jpg
 • jpg

Stap tijdens Winternachten letterlijk in de schoenen van een ander en luister naar bijzondere levensverhalen

PERSBERICHT 23 mei 2022 — Speciaal voor de 27ste editie van Winternachten internationaal literatuurfestival (de zomereditie) komt kunstproject A Mile in My Shoes, van de Britse kunstenaar Clare Patey (Empathy Museum), naar Den Haag. In deze interactieve 'schoenendoos' kunnen bezoekers hun eigen schoenen verruilen voor die van een bekende of onbekende medemens. Tijdens een korte wandeling horen ze via een koptelefoon dan het levensverhaal van de eigenaar van de schoenen. Deze installatie was eerder te zien in o.a. Londen, São Paulo, New York, Riga, Denver, Perth, Sydney en Melbourne, en komt nu voor het eerst naar Nederland. Speciaal voor Winternachten werden vele Nederlandstalige en unieke Haagse verhalen toegevoegd aan de ‘schoenendoos’, met hulp van o.a. Lex Bohlmeijer (De Correspondent). A Mile in My Shoes is gratis te bezoeken op het Spuiplein vanaf donderdag 9 juni, al een week voordat het festival losbarst. Op 22 juni verhuist de 'schoenendoos' naar het Zuiderparktheater; daar is hij nog te bezoeken t/m zondag 17 juli. Ook festival De Betovering levert een belangrijke bijdrage: zij maakten het mogelijk dat er verhalen van én voor kinderen in de schoenendoos te vinden zijn.

Dat het concept van A Mile in My Shoes werkt, hebben al veel mensen over de hele wereld ervaren. Ik mocht het meemaken in Engeland, met mijn zoon van negen. Ik liep op naaldhakken van een vrouw die haar benen was verloren, hij op de gympies van het kind van een binnenschipper. Deze mensen kropen onder ons vel; we hebben het er nog steeds over. Ik ben heel blij dat we deze schoenendoos vol verhalen nu in Den Haag mogen ontvangen! Ellen Walraven, directeur Winternachten festival

Stap in de schoenen van een ander

A Mile in My Shoes is een levensgrote schoenendoos, waarin schoenen in allerlei soorten en maten klaarstaan. Bezoekers kiezen een paar schoenen in hun eigen maat, krijgen een koptelefoon op en wandelen een mijl (ongeveer tien minuten) in de schoenen van een stadsgenoot uit Den Haag of een andere wereldstad. Ondertussen luistert de bezoeker naar het levensverhaal van diegene. De verhalen gaan over huis en thuis - dat kan een bijzonder Haags verhaal zijn, of een verhaal over je (niet) thuis voelen in de wereld, in je straat of in je eigen lichaam.

In de Winternachten-editie van A Mile in My Shoes vind je bijvoorbeeld de schoenen en het verhaal van wintipriester Marian, de aangepaste sneakers en het verhaal van MS-patiënt Saartje, de snowboots van kroegbaas Judith, de eigenares van het kleinste café van Den Haag en de gympen van de 17-jarige Michella, die vertelt hoe het is om op te groeien in schulden. Maar je vindt er ook de instappers van de bijna tachtigjarige Aad, een van Den Haags bekendste daklozen, en de slippers van Danny, de Haagse muzikant die maar liefst tien jaar vast zat in een Peruaanse gevangenis.

Nieuwe verhalen speciaal voor Winternachten

A Mile in My Shoes is een uniek kunstproject over empathie, van de Britse kunstenaar Clare Patey (Empathy Museum). De schoenendoos reist sinds 2015 de hele wereld over om mensen de kans te geven 'in de schoenen van een ander' te gaan staan. A Mile in My Shoes laat zien hoe storytelling een persoonlijke relatie verandert en hoe de kracht van empathie vooroordelen en conflicten tegengaat. Want als je de ander z'n verhaal kent, hoe kun je hem dan nog afwijzen? Voor de Nederlandse première van dit internationaal succesvolle project zijn de afgelopen maanden dertig gloednieuwe, Nederlandstalige en grotendeels Haagse verhalen toegevoegd aan de collectie. De Haagse verhalen zijn speciaal voor Winternachten verzameld en opgenomen door Alma Apt, Lex Bohlmeijer, Annemarie de Bruijn, Hasan Gök, Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Shantie Singh en Ellen Walraven. Festival De Betovering heeft het mogelijk gemaakt dat er ook verhalen van kinderen tussen de acht en zestien jaar oud te horen (en te wandelen) zijn.

Officiële opening, data en openingstijden

A Mile in My Shoes is gratis te bezoeken op het Spuiplein vanaf donderdag 9 juni, al een week voordat het festival losbarst. De 'schoenendoos' wordt op 9 juni om 10.00 uur officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen, waarbij publiek van harte welkom is. Tot en met zondag 19 juni kunnen bezoekers van donderdag t/m zondag terecht bij A Mile in My Shoes. Op 22 juni verhuist de 'schoenendoos' naar het Zuiderparktheater; daar is hij nog ieder weekend te bezoeken, tot 17 juli. Deelname is gratis, bezoekers hebben geen ticket of reservering nodig. Er zijn ook Engelstalige verhalen beschikbaar.

Voor de exacte data en openingstijden van A Mile in My Shoes, zie de website van Winternachten.

 

NTDW_20180225_0201 Empathy Museum's A Mile in My Shoes at The Migration Museum, London, 2018.jpg
 • jpg
IMG_2607-24May2018 Empathy Museum's A Mile in My Shoes in Worcester, England, 2018, by Andy Burton.jpg
 • jpg
dsc05511-64_50371613236_o - A Mile in My Shoes, September 2020, EKO 8 Triennial, organised by UGM | Maribor Art Gallery (Slovenia) in the framework of Art & Well-being project, photo: Sara Rezar.jpg
 • jpg
A Miles in My Shoes -Photo credit Paul Campbell 1.jpg
 • jpg
_KLR0408 Empathy Museum's A Mile in My Shoes in Vauxhall, London, 2016 by Kate Raworth.jpg
 • jpg
_KLR0446 Empathy Museum's A Mile in My Shoes in Vauxhall, London, 2016 by Kate Raworth.jpg
 • jpg
IMG_9010 Stephen Garnett Photography.jpg
 • jpg
_KLR0026 Empathy Museum's A Mile in My Shoes in Vauxhall, London, 2016 by Kate Raworth.jpg
 • jpg
08_FP Empathy Museum's A Mile in My Shoes in São Paulo, Brazil, 2017.jpg
 • jpg

Noot voor de redactie / niet ter publicatie: 

Meer weten? Meer beeldmateriaal nodig? Neem contact op met Nicole Sanberg.

Agendagegevens — A Mile in My Shoes

Officiële opening

Donderdag 9 juni, 10.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Van Zanen

Openingstijden A Mile in My Shoes — Spuiplein

Donderdag 9 juni t/m woensdag 15 juni: 12.00-18.00 uur

Donderdag 16 juni t/m zaterdag 18 juni: 12.00-20.30 uur

Zondag 19 juni: 12.00-18.00 uur

Openingstijden A Mile in My Shoes — Zuiderparktheater:

Van 22 juni t/m 17 juli op woensdagmiddag en in het weekend*

Op woensdagen van 13.00-16.00 uur

Op zaterdagen en zondagen van 12.00-16.00 uur

*met uitzondering van zondag 26 juni, A Mile in My Shoes zal op die dag gesloten zijn.

A Mile in My Shoes is een productie van Writers Unlimited / Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2022, in samenwerking met Zuiderparktheater en Festival De Betovering. De Nederlandse productie van A Mile in My Shoes is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds.

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL