Winternachten in de zomer! Voor het eerst in PAARD, PIP en Amare

Winternachten digitaal Header mailings 2 v2 pp.png
 • png

Laaf je aan de woorden van schrijvers uit de wereld. Zet jezelf op scherp met muziek en spoken word. Verdiep je in de actuele thema’s. Sta in de schoenen van iemand anders. En neem iets mee van thuis. 

PERSBERICHT 28 april 2022 — De 27ste editie van Winternachten internationaal literatuurfestival vindt plaats op do 16, vr 17, za 18 en zo 19 juni 2022 in PAARD, PIP, Amare en andere festivallocaties in Den Haag. Het festival verhuist van de winter naar de zomer, zodat auteurs uit o.a. Argentinië, Zweden, Turkije, VS, Egypte en Zuid-Afrika daadwerkelijk aanwezig kunnen zijn. Agustina Bazterrica, Neske Beks, Nana Kwame Adjei-Brenyah, Iman Mersal, Ronelda S. Kamfer, Athena Farrokhzad, Pola Olaixarac, Müesser Yeniay, Rebecca Solnit (online) en Nederlandse auteurs als o.a. Raoul de Jong en Manon Uphoff gooien de ramen open. Artiesten zoals Sef, Shishani, Aafke Romeijn, Sterre Konijn, N3rdistan en Meral Polat breken de muren af. De kaartverkoop start vrijdag 29 april om 10:00 uur op winternachten.nl

Ik ben trots op de eigenzinnige programmering en zie uit naar een mix van broeierige zalen, verhitte gesprekken, frisse perspectieven en ijskoude drankjes, maar ook beklijvende wandelingen. Ellen Walraven, festivaldirecteur

‘Whose House is This?’

Toni Morrison’s openingszin uit haar roman Home is het thema van het festival. Winternachten verkent ‘het huis’ vanuit vele invalshoeken. Dit krijgt vorm in programma’s over huiselijk geweld, mannelijkheid in crisis, feminisme in Turkije, de relatie tussen het vrouwelijk lichaam en de vleesindustrie, speculative fiction, literaire horror, droomhuizen en veel meer. Met de precieze woorden en scherpe blik van schrijvers, verdiept Winternachten deze urgente vraagstukken. 

Programma

Verwacht op donderdag- en vrijdagavond 16 en 17 juni uiteenlopende programma’s in alle zalen van PAARD.  Van persoonlijke voordrachten, gedichten op muziek, woordkunst in de ruimste zin van het woord, inclusieve talkshows, intieme interviews, live podcastopnames, collage-programma’s, live painting, optredens van muzikanten en heel veel boeken waar je in kunt neuzen. We werken bovendien samen met bijzondere partners als Woorden worden zinnen, schrijverscollectief Fixdit en ROSE Stories. Op zaterdag 18 juni is er een literaire lazy afternoon in PIP, waar feministische spookstemmen, film, gothic cocktails en een leesclub voorbijkomen. 

Winternachten concert — In het droomhuis

Op zondag 19 juni wordt het festival spectaculair afgesloten met Het Winternachten concert in Amare. Samen met percussionisten van het Koninklijk Conservatorium, winti-priester Marian Markelo, stand-up filosoof Laura van Dolron, hiphopicoon Sef, singer-songwriter Shishani, zanger Sterre Konijn en schrijvers als Sanneke van Hassel en Raoul de Jong bouwen we ons eigen ‘droomhuis’ in Amare. Dit ‘droomhuis’ bouwen we bovendien samen met het publiek, dat voorwerpen meeneemt die hun huis tot thuis maken.

A Mile in My Shoes

Winternachten is erin geslaagd A Mile in My Shoes, een interactief kunstproject van de Britse kunstenaar Clare Patey naar Den Haag te halen, waarbij bezoekers letterlijk in de schoenen van een ander kunnen staan en iemands verhaal horen tijdens een korte wandeling. Voor Winternachten werden Haagse verhalen toegevoegd aan de ‘schoenendoos’. A Mile in My Shoes is gratis te bezoeken op het Spuiplein vanaf donderdag 9 juni, een week voordat het festival losbarst. Op 22 juni verhuist de 'schoenendoos' naar het Zuiderparktheater en is daar te bezoeken tot 17 juli.

Kaartverkoop Winternachten

De kaartverkoop voor Winternachten 2022 start vrijdag 29 april, 10.00 uur. Voor de donderdag- en vrijdagavond zijn tickets te koop die toegang geven tot de volledige programmering van die avond. Voor het PIP-programma op zaterdag zijn losse tickets te koop, evenals voor het literaire slotconcert in Amare. Ticketverkoop loopt deels via de locaties. Alle tickets zijn te vinden en te bestellen via www.winternachten.nl 

Aafke Romeijn — Bibian Bingen.jpg
 • jpg
Sef.jpg
 • jpg
Nana Kwame Adjei-Brenyah — Limitless Imprint Entertainment.jpg
 • jpg
Pola Oloixarac — Denise Giovanelli.jpg
 • jpg
Agustina Bazterrica — Ruben Digilio.jpg
 • jpg
Neske Beks — Henk Wildschut .jpg
 • jpg
Rachel Cusk — Siemon Scammell-Katz.jpg
 • jpg
Raoul de Jong — Stephan Vanfleteren.jpg
 • jpg
Manon Uphof — Céline Simons.jpg
 • jpg
Amara van der Elst — Colin Hill.jpg
 • jpg

Noot voor de redactie / niet ter publicatie: 

Meer weten? Meer beeldmateriaal nodig? Neem contact op met Nicole Sanberg

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL