Festival Winternachten verhuist naar de zomer

20211216092533_1.jpg
  • jpg

Writers Unlimited houdt het hoofd koel en verplaatst de 27ste editie van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag van januari naar 16-19 juni 2022. Met de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk midden in januari het festival te organiseren zoals dat van ons verwacht mag worden: vol sprankelende gesprekken en intieme ontmoetingen met Nederlandse en internationale schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en muzikale performers uit binnen- en buitenland.

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni 2022 vormt Paard Den Haag de centrale festivallocatie, en zijn er bijzondere programma's met partners zoals onder meer Amare, Theater Dakota en PIP Den Haag. Informatie over het festivalprogramma en de kaartverkoop volgen binnenkort.

Paard als festivalhart

Ellen Walraven, directeur van Writers Unlimited en het Winternachten festival, zegt: "Afstand houden is noodzakelijk nu, en dat maakt een festival onmogelijk, want dan gaat het juist om grensverleggende en onverwachte ontmoetingen. Aangezien ons vaste festivalhart Theater aan het Spui verbouwt, hebben we de handen ineengeslagen met Paard om zinderende winternachten te maken met Nederlandse en internationale auteurs en artiesten. Verwacht een mix van broeierige zalen, verhitte gesprekken, frisse perspectieven en ijskoude drankjes. Boek vast een hotel en kom chillen in dit warme bad."

Blij met je bezoek

Wij doen nu een beroep op je geduld maar zijn tegelijk blij met je bezoek aan Writers Series-avonden komend voorjaar, aan ons rijke online videoarchief en straks in juni aan het Winternachten festival 2022.

Dank voor steun en medewerking

Dit geldt al evenzeer voor de steun en medewerking die we krijgen van onze geweldige Haagse collega's, van de deelnemende auteurs, van onze vrijwilligers en van onze partners: de gemeente Den Haag, het Nederlands Letterenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Fonds 21 en het Lira Fonds.

Thuis zijn en je thuis voelen

Het motto van Winternachten festival 2022 luidt Whose House is This? Deze openingszin van de roman Home van Toni Morrison inspireert ons om een festival te maken over thuis zijn en je thuis voelen in de samenleving, de stad en je lichaam. En waar iedere bezoeker zich thuis voelt! 'Het huis' als metafoor verkennen we vanuit verschillende invalshoeken: het huis van de familie, het huis van de samenleving, van de democratie, van de literatuur.

Onze vorige festivaleditie met als thema Het is aan ons had als onderliggende vraag hoe we in een onzekere tijd samenkomen en krachten bundelen. Voortdenkend en reagerend op de actualiteit zien we nu dat bestaande machtsstructuren zelden ter discussie worden gesteld. Toch willen we vraagtekens zetten bij het systeem waarin we leven.

"Whose house is this? Whose night keeps out the light in here? Say, who owns this house? It's not mine. I dreamed another, sweeter, brighter with a view of lakes crossed in painted boats; of fields wide as arms open for me. This house is strange. Its shadows lie. Say, tell me, why does its lock fit my key?".

Met bovenstaande zinnen opende de Amerikaanse schrijver Toni Morrison haar tiende roman Home. Het boek verscheen in 2012 en werd in Nederland uitgegeven onder de titel Thuis. Het vertelt over een getraumatiseerde soldaat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit Korea terugkeert naar het racistische Amerika. Het oeuvre van Morrison, in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor literatuur, onderzoekt de ervaringen van Amerikanen van kleur, en met name die van vrouwen.

Met de openingsvraag Whose House is This? gaan we in het Winternachten festival 2022 ook op zoek naar verhalen over een huis waarin niet wordt gewoond, maar waar het spookt, of naar verhalen waarin de aarde niet langer meer volstaat als een thuis. We brengen schrijvers, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek in Haagse theaters, bibliotheken en scholen. Denk mee vanuit de kracht van de literaire verbeelding over actuele vraagstukken. Kom thuis bij Winternachten.

Het team dat de programma's maakt van het komende Winternachten festivaleditie bestaat uit een zestal vrouwen, eensgezind in nieuwsgierigheid en dadendrang. Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens zijn samen met directeur Ellen Walraven verantwoordelijk voor de festivalinhoud. Hun specialisaties en achtergronden zijn zeer verschillend. Hun verwantschap is gelegen in het verlangen te delen wat hen literair verleidt en verbaast en het verlangen te onderzoeken hoe dit zich verhoudt tot de tijdgeest.

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het internationale literatuurfestival Winternachten in Den Haag. In de voorbije jaren zijn vele tienduizenden bezoekers getuige geweest van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema's. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. Onder het motto 'Het woord is aan de schrijvers' heeft het festival de literatuur betrokken bij het nationale en internationale maatschappelijke debat. De programma's vinden plaats op uiteenlopende plekken in de stad Den Haag, waaronder Paard, Amare, Theater Dakota, PIP, in drie bibliotheken in Haagse wijken en op scholen en universiteiten.

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten festival, door het jaar heen in maandelijkse programma's op diverse locaties in Den Haag. Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door structurele subsidies van de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds, en incidenteel door diverse particuliere fondsen, en samenwerkingspartners als PEN International, PEN Nederland, Jan Campert-Stichting.

Over Writers Unlimited

Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en in programma's op locatie in Den Haag ('Writers Series). Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen.

________________________________

Writers Unlimited connects writers, journalists, scholars, poets and artists with their audiences, across borders of cultures and countries, in the annual Writers Unlimited International Literature Festival The Hague and in monthly literary events on location in The Hague (Writers Series). During those encounters, they exchange - before an audience and amongst each other - their work, their experiences, dreams and ideas. In all languages and cultural diversity.

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Writers Unlimited nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL